mobil: +421 911 556 331, e-mail: mail@krajciova.sk, web: www.krajciova.sk

3.1.10

Nový rok 2010

Vážení zákazníci, milí priatelia,

zamysleli ste sa niekedy nad významom slov - nový rok? Ja som sa nad tým trošku zamyslela a na začiatku roka vám ponúkam svoje úvahy.


Nový
Slovo "nový" nevyjadruje iba časovú dimenziu, ale môže tiež súvisieť s novými:

- myšlienkami
- slovami
- skutkami

Všetko, čo v živote dosiahneme je tvorené myšlienkami. Slovom začína pozitívny prístup. Vedieť a naozaj konať má k sebe tak ďaleko ako deň a noc. V skutočnosti je to práve vzdialenosť medzi znalosťami a skutočným konaním, čo prináša úspech, vytvára osobnosti a odlišuje ich od ostatných ľudí.

Nový môže znamenať tiež: krajší, lepší, pozitívnejší ....

Zmena
Robiť nové veci znamená: meniť staré, alebo vytvárať úplne nové veci. Vyžaduje si to zmenu. Čo môžeme meniť? Meniť druhých je nemožné. Jediné, čo môžeme urobiť, je zmeniť seba a ostatní nás (možno) budú nasledovať. :-)

Dôvod, prečo by sme sa mali zmeniť, je jednoduchý. Lebo sa nám to vyplatí.
:-) Odmenou nám môže byť pestrejší život, pracovné úspechy, inšpiratívne vzťahy, zdravie, spokojnosť. :-)

Osobný rast
Práca na sebe nie je čítanie múdrych kníh, ani manažérsky tréning, ani stretnutie s inšpiratívnym človekom, ani počúvanie rád znalých ľudí, ani rozmýšľanie o svojich chybách.

Skutočný rast je neustále preverovanie svojich vnútorných programov, návykov a ich prepisovanie, ak sú zastarané.

Prečo sa väčšinou nedarí? Hlavným dôvodom je to, že výrazná zmena k lepšiemu nie je daná iba rozhodnutím používať rozumné a prepracované techniky, ale zmena nás samotných. Nie je to otázka rozhodnutia a naučeného správania, ale vlastností, ktoré sa dotýkajú samotnej podstaty nášho života, našich najintímnejších a najemotívnejšich vzťahov: tolerancie, porozumenia, disciplíny.

Spokojnosť
Nech je vízia firmy akákoľvek, jej mottom budú vždy peniaze, zisk. Tlaky na ľudí sú silné (firma, zákazník, čas, termíny ...). Berme to ako fakt a skúsme to vyvážiť niečím rovnako silným: vlastnou spokojnosťou.

Čo je to spokojnosť? Spokojnosť je udržanie rovnováhy v dôležitých aspektoch nášho života.

Rovnováha
Platí jeden prírodný zákon. Život sa buď zlepšuje, alebo zhoršuje. Z toho vyplýva, že rovnováha nie je stabilný stav. Ak chceme zachovať kvalitu čohokoľvek (života, vzťahu, kondície) musíme ho dopovať, aktívne podporovať. Ináč sa začne zhoršovať.

Nech uvažujeme o úspechu, vzťahoch, zdraví, ekonomike, financiách, dostaneme sa nakoniec vždy k požiadavke určitej vyváženosti. Rovnováha nie je iba to dobré. Jej existencia je podmienená neustálym bojom s protikladmi. Na vyjadrenie rovnováhy máme symboly: spravodlivosť a jej váhy.

Šťastie
Pokiaľ si myslíme, že šťastie príde od vonkajších vecí, alebo od iných ľudí, nikdy sa nedočkáme. Šťastie začína v našom vnútri.

Úspech
Úspech v akejkoľvek oblasti je podmienený osobnou kvalitou. Úspech nie je iba záležitosťou znalostí, skúseností a techník v danom obore, ale je súhrou pevného základu (charakteru) a návykov (správania), ktoré z toho vyplýva.

Jedinou možnosťou je preto náš rast, čo je zmena návykov. Nie je to pôsobenie zvonka, ale pomalá vnútorná premena, aktívne konanie, namiesto toho, aby iní rozhodovali za nás.

Viete čo robia najúspešnejší? Vedú svoj život - žijú proaktívne. Nie sú vo vleku udalostí, ale aktívne premýšľajú a vyberajú si najdôležitejšie smery.

Rok
Rok je dlhá doba. Na prvý pohľad sa zdá, že máme veľa času. Kedy by sme mali začať? Minulosť je za nami, budúcnosť ďaleko pred nami. Súčasnosť je jediná časová dimenzia, kedy môžeme niečo urobiť. Aké budú naše jednotlivé dni, taký bude i náš život. Začnime preto ešte dnes, ihneď.

Novoročné želanie
V "novom roku" vám prajem veľa nadšenia z nových vecí, veľa odvahy k osobnej zmene, veľa radosti z osobného rastu, spokojnosť, šťastie a úspech v priebehu celého roka 2010.

Použitá literatúra
Petr Pacovský, Člověk a čas, Grada Publishing, a.s., Praha, 2006
Petr Parma, Umění koučovat, Alfa Publishing, s.r.o., Praha, 2006
Paul Birch, Koučování, CP Books, a.s., Brno, 2005

Pekný novoročný pozdrav vám posiela

Marta Krajčíová

Žiadne komentáre: