mobil: +421 911 556 331, e-mail: mail@krajciova.sk, web: www.krajciova.sk

27.7.14

Systém manažérstva kvality: Nástroje

SYSTÉM MANAŽÉRSTVA KVALITY
podľa normy EN ISO 9001

Nástroje 




Baliaci papier
Súhlasím s názorom, že firma môže byť certifikovaná aj vtedy, keď nemá procesy modelované v softvérovom nástroji BPM. Sama som zažila jeden taký projekt, kedy generálny riaditeľ kreslil procesnú mapu na baliaci papier. Záujem a zanietenie vrcholového manažmentu boli úžasné. Malo to svoje čaro a hlavne to bolo jednoduché. Hlavný dôraz sme dávali na procesy a rozhovory s ich vlastníkmi. Vizualizácia priebehu procesov však už bola ťažká. Určiť vzájomné väzby medzi procesmi bolo priam nezvládnuteľné. Meranie výkonnosti procesov neumožňovalo sledovať históriu vývoja ukazovateľov výkonnosti. Tvorba a aktualizácia dokumentácie riadenia bola veľmi prácna. Prepojenie procesov na organizačnú štruktúru neexistovalo. Dnes by som určite použila na modelovanie procesov softvérový nástroj BPM.

Vývojový diagram
Manažéri kvality iste poznajú jeden zo 7-ich nástrojov SMK-vývojový diagram. Poznajú ho hlavne tí starší, ktorí ešte kedysi dávno kreslili vývojové diagramy podľa vopred pripravenej šablóny. Bola to doba programátorov, ktorí si priebeh programu zobrazovali vo vývojovom diagrame. Aj keď doba medzitým dosť výrazne pokročila, manažéri kvality ešte stále kreslia svoje procesy do vývojových diagramov. Možno budete prekvapení, ale robia to aj renomované firmy. Prechod na softvérový nástroj BPM je pre nich nočnou morou. Tým najviac zatvrdilým odkazujem, že kreslenie vývojových diagramov v MS Exceli je už anachronizmus. Ak chceme pracovať efektívne, je nutné použiť softvérový nástroj BPM.

Softvérový nástroj
Firmy, ktoré ovládajú softvérový nástroj BPM, jeho význam preceňujú. Firmy, ktoré neovládajú softvérový nástroj BPM, jeho význam podceňujú. Znalosť softvérových nástrojov je prejavom profesionality. Skúsený konzultant by mal ovládať niekoľko softvérových nástrojov BPM.

Výhody softvérových nástrojov BPM
Slúžia na modelovanie procesov, dokumentovanie procesov, meranie výkonnosti procesov, analýzu procesov, simuláciu procesov a zlepšovanie procesov. Obsahujú metódy a štandardy modelovania procesov. Procesy v nich modelujeme z rôzneho uhla pohľadu-pridaná hodnota procesov, scenáre procesov, procesný tok, dátový tok a informačný tok. Vytvárame v nich vzťahy procesov k okolitému vonkajšiemu a vnútornému prostrediu firmy. Obsahujú 100-vky modelov a objektov, ktoré slúžia na vyjadrenie reality podniku: procesov, organizácie, externých a interných produktov, zákazníkov, dodávateľov, kritických faktorov úspechu, cieľov, ukazovateľov výkonnosti, dokumentov, aplikácií, dát a technológií. Majú databázový charakter, ktorý umožňuje vytvárať medzi objektmi vzťahy. Obsahujú objekty s atribútmi, ktoré keď sa vyplnia, umožňujú generovať prostredníctvom skriptov rôzne výstupné zostavy, podľa požiadaviek zákazníka-procesnú dokumentáciu. Umožňujú modelovať procesy vo vzťahu k informačným systémom, aplikáciám a dátam. Procesné modely slúžia pre implementáciu informačných systémov. Procesné modely je možné ľahko komunikovať v celej firme prostredníctvom web verzie.

Konzultačné firmy
Peniaze, peniaze, peniaze-neodpovedajúca kvalita, predražené projekty. Špecializujú sa na implementáciu čiastkových procesov: finančné riadenie, účtovníctvo, mzdy, dane, štíhle riadenie, predaj, marketing, kaizen, strategické riadenie, inovácie, certifikácia SMK, nábor zamestnancov, personálne poradenstvo, vedenie, tímová práca, koučovanie, eurofondy, vzdelávanie, softvérová podpora procesov CRM, SCM, ERP, MIS, BPM a ich integrácia. Neposkytujú komplexné procesné poradenstvo.

Pri výbere konzultačnej firmy pre projekty ISO vám doporučujem zistiť odpovede na tieto otázky:
Má konzultačná firma platný certifikát kvality podľa normy EN ISO 9001? Má konzultačná firma aspoň jedného konzultanta, ktorý má vzdelanie v oblasti kvality? Má konzultačná firma skúsenosti s procesným riadením? Má konzultačná firma skúsenosti s prípravou na certifikáciu? Má konzultačná firma na prvej strane web stránky ponuku BPM nástroja? Akú certifikačnú organizáciu vám doporučuje konzultačná firma? Je certifikačná organizácia partnerom konzultačnej firmy?

Systém manažérstva kvality: Nástroje

Pekný začiatok týždňa vám praje

Marta Krajčíová

Žiadne komentáre: