mobil: +421 911 556 331, e-mail: mail@krajciova.sk, web: www.krajciova.sk

14.7.16

Sheryl Sandbergová: Lean in. Opřete se do toho

SHERYL KARA SANDBERGOVÁ

Vyštudovala Harvardovu univerzitu. Najprv pracovala pre Svetovú banku a americkú vládu. V roku 2001 nastúpila do firmy Google a podieľala sa na jej ohromnej expanzii. V roku 2008 dostala ponuku od zakladateľa Facebooku, Marka Zuckerberga, na miesto výkonnej riaditeľky celej firmy. V roku 2012 sa ako prvá žena stala členkou jej správnej rady. V rovnakom roku bola vybraná medzi stovku najvplyvnejších osôb na svete podľa rebríčka časopisu Time. Je vydatá a má dve deti. 

http://martaknihy.blogspot.sk/2016/04/sheryl-sandberg-lean-in-oprete-se-do.html 
 napísala zaujímavú knihu 

LEAN IN 
OPŘETE SE DO TOHO







Kniha je o mimoriadne:

- Silnej vôli uspieť.
- Silnom presvedčení o rovnosti medzi mužmi a ženami.
- Pracovitej a múdrej žene.
- Vysokej pracovnej morálke a výkonnosti v Silikon Valley.


Vyjadrujem Sheryl veľký obdiv. Kniha sa dobre číta, ale musím priznať, že mám na veci trochu iný názor. To, čo som sa v knihe dozvedela, sú pre mňa dosť tvrdé zistenia. V USA sú ženy na materskej dovolenke iba 3 mesiace. Sheryl už počas svojej materskej dovolenky pracovala v Googli, pričom si počas pracovného stretnutia potajomky odsávala mlieko. Dosť kruté-pre ňu aj pre dieťa. Kladiem si preto tieto otázky:

Prečo musí tak tvrdo pracovať? Pre peniaze určite nie. Pre svoje uspokojenie? Prečo má také obrovské ambície? Sú jej ambície väčšie ako napĺňanie materskej a rodičovskej roly? Prečo? Je to správne? Uspokojuje ju to? Ak áno, tak je to samozrejme jej voľba. Je jej manžel spokojný? Sú jej deti spokojné? Je potrebná vôbec taká neuveriteľne vysoká výkonnosť? Neškodí jej to na fyzickom a psychickom zdraví? Je ženské telo prispôsobené takému vysokému náporu a stresu? Prečo má takú silnú potrebu vyrovnať sa mužom? S mužmi sa predsa dá pekne žiť v pokojnej symbióze. Podľa mňa rovnosť medzi mužmi a ženami, o ktorej v knihe píše, je pekná vec, len to netreba preháňať. Práca, ktorú robí, je určite zaujímavá, to chápem. Zlepšovať svet je určite veľká vnútorná výzva. Len aby ju ten svet nepohltil a aby na dôchodku neľutovala, že sa mala viac venovať svojim najbližším-deťom a manželovi.

Knihu by si mali prečítať všetky ženy-manažérky. Kniha obsahuje veľa múdrych rád a myšlienok o práci žien, pocitoch žien, pracovnom a súkromnom živote žien, ich odvekej túžbe vyrovnať sa mužom a o nespravodlivostiach, ktoré medzi mužmi a ženami vo firmách sú. Ľudia by sa mali posudzovať podľa vykonanej práce, nie podľa toho, či je niekto muž, alebo žena. S tým sa dá úplne súhlasiť.

Prajem vám pekné čítanie a uvažovanie, len to prosím s tou prácou nepreháňajte. Príroda a život má svoje dosť presné pravidlá a hranice, za ktoré by sa nemalo ísť. Život je aj o inom, nielen o práci a úspechu. 

Sheryl Sandbergová: Lean in. Opřete se do toho: článok

Tento článok som napísala doobeda o 11,30. Poobede o 17,30 som sa chcela pozrieť na manžela Sheryl a tak som si vygooglila najprv jej profil a potom jeho. Z hrôzou som zistila, že manžel Sheryl Sandbergovej, Dave Goldberg, zomrel 1.5.2015 vo veku 48 rokov. Zomrel v Mexiku na dovolenke s rodinou, na bežiacom páse v telocvični. Je mi to veľmi ľúto.

Pekný pozdrav z dovolenky na Mallorke vám posiela

Marta Krajčíová

Žiadne komentáre: