mobil: +421 911 556 331, e-mail: mail@krajciova.sk, web: www.krajciova.sk

6.4.13

9 faktorov účinnej transformácie procesov

9 faktorov účinnej transformácie podnikových procesov
Michael Hammer a Lisa W. Hershman

Existuje 9 základných faktorov, ktoré pri zavádzaní procesnej organizácie zohrávajú zásadnú úlohu. 

Procesné faktory
1. Návrh procesov
Výsledná podoba procesu musí brať do úvahy súčasnú organizáciu práce a musí byť navrhnutá s ohľadom na vaše výrobky, služby a zákazníkov.

2. Ukazovatele výkonnosti
Väčšina firiem používa úplne zle ukazovatele výkonnosti. Treba sa zamerať na to, čo, ako a prečo by sa malo sledovať, aby firma úspešne implementovala kontinuálne procesy. Správne ukazovatele sú také, ktoré pomáhajú získať a udržať zákazníkov. Ukazovatele výkonnosti podporujú vykonávanie procesu. 

3. Vykonávatelia činností 
Spôsob, ako ľudia vykonávajú činnosti záleží na tom, ako sú hodnotení a odmeňovaní a akú podporu dostávajú od vedenia podniku. Tí, ktorí prijmú procesné riadenie sú viac motivovaní, produktívnejší a schopnejší čeliť rôznym výzvam. Takí ľudia sú skutočne vašimi najcennejšími aktívami. 

4. Vlastníci procesov
Sú jediní, ktorí majú právomoc meniť kontinuálny proces. Jednou zo základných podmienok úspešnej implementácie kontinuálneho procesu je zaistiť, aby vlastníci procesov a riaditelia funkčných útvarov úzko spolupracovali. To vyžaduje zmenu myslenia riaditeľov funkčných útvarov aj vlastníkov procesov. 

5. Účinná infraštruktúra
Nový systém odmeňovania, nové príležitosti k výcviku a ďalšiemu rozvoju, nová štruktúra zodpovednosti, nová podpora IS.

Organizačné faktory
6. Vedenie
Udržiava rovnováhu medzi požiadavkami zákazníka a potrebami podniku. 

7. Firemná kultúra
Ak vedenie pochopí potenciál procesnej organizácie a prijme túto myšlienku za svoju, musí sa stať hlásateľom a presvedčiť všetkých zamestnancov, že práve procesná organizácia predstavuje najistejší spôsob, ako si získať a udržať spokojných zákazníkov a tak mať istotu v zamestnaní. 

8. Riadiace mechanizmy
Predstavujú celkový rámec pre implementáciu kontinuálnych procesov. Ide o štruktúru, ktorá vytyčuje ciele a rozmiestňuje zdroje. Ide o proces riadenia kontinuálnych procesov. 

9. Odbornosť
Jedna z najdôležitejších funkcií je zaistiť, aby si podnik vychoval tím odborníkov, ktorí vedia zavádzať procesy do praxe a sú schopní učiť ostatných.

9 faktorov účinnej transformácie podnikových procesov: článok

Literatúra
Michael Hammer a Lisa W. Hershman: Rýchlejšie, lacnejšie, lepšie, 2013

Peknú nedeľu vám praje

Marta Krajčíová

Žiadne komentáre: