mobil: +421 911 556 331, e-mail: mail@krajciova.sk, web: www.krajciova.sk

23.7.07

Koučovanie

Už dlhšiu dobu sa zaoberám témou koučovania. Súvisí to s profesionálnym poskytovaním služieb Vám zákazníkom a tiež s tým, že ma baví pomáhať Vám pri riešení Vašich "problémov"
(toto slovo nemám rada). Na riešenie problémov, alebo otvorených otázok, prevládajú dva názory :
Prvý, ktorý podporuje lineárne myslenie : problém - riešenie a čo najkratšia cesta k nemu - pomáha vyriešiť technické problémy. Manažéri vo firmách majú veľa procesných problémov. Na ich riešenie existujú rôzne manažérske techniky, ale ukazuje sa, že sú málo účinné.
Druhý prístup rieši problémy ľudí a zvyšovanie ich výkonnosti. Pri koučovaní som sa dozvedela, že úlohou kouča nie je riešiť problém, ale ísť priamo k cieľu, prípadne sústrediť pozornosť koučovaného na ne-problém a odblokovať mu myslenie, tak, aby to zvýšilo jeho motiváciu a zodpovednosť. Problémy, ktoré sa týkaju ľudí, majú vplyv na ich pracovný aj súkromný život. Cieľom koučovania je nastaviť rovnováhu v živote.
Pokiaľ by sa podarilo spojiť tieto dva prístupy, zvýšila by sa výkonnosť procesov aj ľudí.
V každom prípade je potrebné pomôcť firmám a ľuďom v nich v tej prvej aj v tej druhej oblasti - samozrejme iba vtedy, ak budú chcieť.
V nasledujúcich letných dňoch Vám budem písať o tom, ako to vidia autori hore uvedených kníh. Ak Vás táto téma zaujíma, pozývam Vás na spoločné posedenie (na blogu) na tému koučovanie.

Teším sa na stretnutie s Vami.

Marta

Žiadne komentáre: