mobil: +421 911 556 331, e-mail: mail@krajciova.sk, web: www.krajciova.sk

19.9.12

Koučovanie: článok

KOUČOVANIE

Treba robiť prácu tak, aby išla sama, bez väčšieho úsilia. Paul Birch



Keď som sa pred niekoľkými rokmi začala zaoberať koučovaním, mala som na to niekoľko dôvodov.

Koučovanie zamestnancov
Hlavným dôvodom môjho záujmu o koučovanie boli požiadavky zákazníka na spôsob vedenia projektov-koučovaním. Manažment chcel na týchto projektoch ušetriť, mysliac si, že keď budú zamestnanci robiť všetko sami, bude to pre ich firmu lacnejšie. Možno to bolo pre ich firmy lacnejšie, ale pre zamestnancov mal tento typ spolupráce obrovský význam a to najmä preto, že sa stali samostatnými, zodpovednými za svoju prácu a veľa sa naučili. Často krát sa zamestnanci po skončení projektu stali špecialistami v procesnom riadení, manažérmi kvality a tým mali väčšie uplatnenie vo firme, alebo na trhu práce.

Výkonnosť procesov
Môj záujem o koučovanie bol aj profesionálny. Zaujímalo ma, ako sa dá dosiahnuť vyššia výkonnosť procesov. Ako som už na tomto blogu uviedla, po mnohých projektoch merania výkonnosti procesov som dospela k záveru, že výkonnosť procesov priamo ovplyvňujú zamestnanci a preto je potrebné zaoberať sa ich výkonnosťou. Vyššia výkonnosť zamestnancov sa dá dosiahnuť direktívnym štýlom riadenia, príkazmi a kontrolou, alebo koučovaním. Prax ukazuje, že druhý spôsob vedenia ľudí je omnoho účinnejší. Koučovanie však nie je zadávanie úloh a kontrola ich plnenia, ako mi povedal jeden manažér. Koučovanie je hlavne o sledovaní záujmov koučovaného a jeho odbornom raste. Ten podstatný rozdiel je v tom, že koučovaný sám chce niečo dosiahnuť a potrebuje pomoc. Zvyšuje to jeho zodpovednosť a samostatnosť.

Koučovanie manažérov
Ďalším dôvodom môjho záujmu o koučovanie boli manažéri. Veľakrát som sa v živote stretla s prosbou o pomoc k rôznym manažérskym otázkam: príprava odborných podkladov, príprava prezentácie, vzdelávanie a personálne otázky. Niekedy to bol len obyčajný rozhovor o hodnotách, morálke a etike podnikania. Manažéri majú tiež svoje témy, pri ktorých potrebujú pomoc.

Koučovanie študentov, diplomantov, doktoradov
Už niekoľko rokov ma oslovujú študenti, diplomanti a doktorandi, ktorí potrebujú pomoc so svojimi prácami a obhajobou diplomovej, či dizertačnej práce. Tejto skupine záujemcov o koučovanie stačí málo. Potrebujú odkazy na literatúru, prípadové štúdie, pomoc pri ujasnení cieľa, metodiky a zmyslu ich prác o procesnom riadení.

Čo je koučovanie
Vzhľadom na množstvo podnetov a vaše požiadavky som sa začala koučovaním zaoberať profesionálne. Preštudovala som niekoľko krásnych kníh o koučovaní, aby som zistila o čom koučovanie je a o čom nie je, aký je jeho obsah, význam, prípadne postup a metodika. Dozvedela som sa úžasne zaujímavé veci a musím priznať, že obdivujem profesionálnych koučov, ktorí pomáhajú ľuďom nielen v pracovnej oblasti, ale aj v súkromnom živote. Koučovanie je prekrásna téma a mal by sa ňou zaoberať každý. Zvyšuje to naše povedomie o tom, ako fungujeme my ako ľudia a ako môžeme zvyšovať nielen našu výkonnosť, ale aj našu spokojnosť.

Koučovanie seba
Tým posledným a možno najsilnejším dôvodom môjho záujmu o koučovanie som bola ja sama. Keď som sa pred 6 rokmi stala samostatnou, bolo to nielen na papieri, ale aj v realite a hlavne v mojej hlave. Koučovanie mi veľmi pomohlo ujasniť si kto som, aké sú moje silné a slabé stránky, naučila som sa zaujímať nielen o to, čo chce moje okolie, ale tvrdo som musela zapracovať na tom, čo chcem ja, aké sú moje hodnoty, čo je pre mňa dôležité a aké sú moje priority. Začala som vnímať realitu a všímať si moje pocity, čo je v súlade s mojimi hodnotami a čo nie. Naučila som sa používať slovíčko chcem, nie musím. Tieto zmeny som dala na vedomie, svojimi názormi a svojou prácou, celému svojmu okoliu. Takto som sa stala zodpovednou a samostatnou sama za seba. Cieľom môjho sebakoučovania nebolo zvýšenie výkonnosti, ale zvýšenie mojej osobnej spokojnosti a nastavenie rovnováhy v pracovnom a súkromnom živote. Bola to veľká zmena, ktorá mi umožnila stať sa vnútorne slobodnou. Je to celkom príjemný pocit, ktorý želám každému z vás. :-)

Zhrnutie
- Koučovanie je špecifická a dlhodobá starostlivosť o človeka, o jeho úspech a rast v profesnom a osobnom živote.
- Koučovať môžeme seba, manažérov, zamestnancov a kolegov, keď o to požiadajú.
- Koučovaním zvyšujeme zodpovednosť, samostatnosť, výkonnosť a tiež spokojnosť.
- Koučovanie je zaujímavá téma, ktorou by sa mal zaoberať každý.

Pokiaľ vás téma koučovania zaujala, v mojej ponuke mám vzdelávanie o koučovaní a služby biznis koučovania: procesné, manažérske, organizačné a personálne poradenstvo.

Rada sa s vami stretnem na seminári, alebo spoločnom projekte, kde vás budem koučovať. Nie preto, že je to lacnejšie (možno by to malo byť drahšie), ale preto, že tak je to správne. :-)

Koučovanie: článok
Koučovanie: služby
Koučovanie: produkty

Pekný začiatok jesene vám praje

Marta Krajčíová

Žiadne komentáre: