mobil: +421 911 556 331, e-mail: mail@krajciova.sk, web: www.krajciova.sk

30.6.12

Inovácie: článok

Inovácia
Je viac ako osobná tvorivosť alebo originálna myšlienka. Je proces zavádzania nových myšlienok, ktoré uspokojujú zákazníka. Znamená, že nové myšlienky sa musia úspešne zaviesť na trh, alebo že sa veci budú robiť novým spôsobom. 

Pyramída inovácií

Inovácie prevádzkových procesov
Vo svete hyperkonkurencie má prevádzková excelencia zásadný význam. Len zriedka má dlhodobú výhodu. Závisí od informačných technológií, ktoré sa bohužiaľ rýchlo šíria. Prenos podnikateľských činností na externých dodávateľov, ktorí spolupracujú s viacerými firmami a nemajú motiváciu podporovať jednu firmu v jej konkurenčnej výhode. Zástupy poradcov, ktorí prenášajú know how z úspešných firiem do menej úspešných a tak sa konkurenčná výhoda vyrovnáva.

Inovácie produktov a služieb
Produkt môže veľmi rýchlo vyniesť firmu z tieňa do kultového postavenia. Iba vo vzácnych prípadoch zaisťujú dlhodobé vedúce postavenie firmy. Neexistuje vymáhateľnosť patentovej ochrany a produkty sa kopírujú. Tempo technického pokroku je vysoké.

Inovácie stratégie
Úplne nový a prevratný podnikateľský model môže firme priniesť trhovú hodnotu niekoľko miliárd, ale podnikateľský model sa dá rozlúštiť a neutralizovať. Podlieha vysokej konkurencii a záujmu krajín s nízkou mzdou (India, Čína).

Inovácie manažmentu
Inovácie manažmentu menia spôsob, ktorým manažéri robia to, čo robia, a to spôsobom, ktorý zvyšuje výkonnosť organizácie. Inovácia manažmentu je všetko, čo zásadne mení spôsob, ktorým sa realizuje výkon manažmentu, alebo významne modifikuje obvykle organizačné formy a čo takto posúva ciele organizácie. Priraďujeme k nim tiež zmeny, ktoré vytvárajú a vnášajú novú hodnotu do organizačných štruktúr a rolí. Vo firme nie je možné zmeniť „čo a ako“ v riadení, bez toho, aby došlo k zmene procesov riadenia. Inovácie manažmentu sa zameriavajú na procesy riadenia firmy a spôsoby správania manažérov.

To, čo najviac obmedzuje výkonnosť vašej organizácie nie je prevádzkový model, ani podnikateľský model, ale jeho model riadenia. Byť lepší, pohotovejší, lacnejší, rýchlejší už dnes nestačí. Je treba zmeniť model riadenia organizácie. Inovácie manažmentu majú v porovnaní s inými druhmi inovácií nedosiahnuteľnú schopnosť vytvárať zásadné a trvalé zmeny konkurenčnej výhody. 

Inovácie: článok
Inovácie: služby
Inovácie: produkty

Literatúra
Gary Hamel & Bill Breen, Budoucnost managementu, Management Press, Praha, 2008

Krásny horúci deň (BA-Staré mesto-39 v tieni) vám praje

Marta

Žiadne komentáre: