mobil: +421 911 556 331, e-mail: mail@krajciova.sk, web: www.krajciova.sk

8.4.13

1 Návrh procesov

1 NÁVRH PROCESOV 
Michael Hammer a Lisa W. Hershman








Návrh procesov
Predtým, ako sa pustíte do zdokonaľovania svojej organizácie, musíte mať veľmi presnú predstavu o tom, čo vlastne robí. Rovnakú predstavu musia mať i všetci vaši zamestnanci. Väčšina z nich je úzko zameraná na výkon svojho pracovného úkolu. Pozerajú sa na svet z perspektívy červov. Potrebujú získať vtačiu perspektívu a porozumieť tomu, čo vaša firma naozaj robí a akú úlohu má v ich práci dosahovanie celkových cieľov a výsledkov.

Rýchlejšie, lacnejšie a lepšie ako konkurencia je silná zbraň vašej výkonnosti. Správny návrh procesov bude mať veľký vplyv na vašu výkonnosť a výkonnosť organizácie. Získate prehľad o tom, ako, prečo sa čo sa robí, kto a kedy to robí a aké má výstupy. Procesne orientovaná firma bude omnoho inovatívnejšia, bez ohľadu na to, aké veci vyrába.

Navrhovanie procesov je umenie a veda, ktorá spočíva v rozvrhnutí toho, ako robiť prácu efektívnejšie. Návrh procesov je najzábavnejšia a najtvorivejšia činnosť v celom svete podnikania. Pomocou správne navrhnutých procesov môže vaša organizácia dosahovať lepšiu výkonnosť. Vďaka analýze kto, čo, kedy a ako, práca prekonáva úzke zameranie na efektivitu jednotlivých úloh a sleduje, ako všetky tieto úlohy zapadajú do celku. Porovnanie stavu pred a po nám pomôže ujasniť si, v čom navrhovanie procesov spočíva. 

Postup: návrh starého procesu, výpočet efektivity, návrh nového procesu, analýza 7W, analýza činností pridávajúcich a nepridávajúcich hodnotu, výpočet efektivity činností a celého procesu. 

7 základných princípov návrhu procesov-7W
Podstatou návrhu procesov je výber z určitého množstva možností usporiadania činností. Pritom je potrebné zamerať sa na týchto 7 základných princípov: 

1. ČO-aké pracovné činnosti sa vykonávajú.
2. PREČO-by mali byť vykonávané a za akých okolností.
3. KTO-ich vykonáva.
4. KEDY-k tomu dochádza.
5. KDE-k tomu dochádza.
6. AKO-konkrétne sú vykonávané.
7. AKÉ INFORMÁCIE-sú k ich výkonu potrebné. 

Nástroje
Proces môžete navrhovať v softvérových nástrojoch, ale omnoho zaujímavejšie je polepiť steny baliacim papierom, na ktorý budeme jednotlivé kroky procesu zakresľovať. Môžeme vytvoriť aj plaveckú dráhu procesu, na ktorej vidíme, kedy dochádza k odovzdaniu práce inému oddeleniu. Čím častejšie k tomu dochádza, tým horší proces máte. Práve pri týchto prechodoch z jednej dráhy na druhú vznikajú oneskorenia a náklady-fragmentácia procesu. 

Prestavba procesov
- Mobilizácia-zorganizujte sa: vytvorenie tímu.
- Diagnostika-zorientujte sa: porozumenie súčasnému procesu.
- Nový návrh-odviažte sa: návrh nového procesu, simulácia.
- Zmena-vstúpte do reality: implementácia nového procesu, testovanie, presmerovanie vstupov a výstupov.

1 Návrh procesov: článok

Literatúra
Michael Hammer a Lisa W. Hershman: Rýchlejšie, lacnejšie, lepšie, 2013

Pekný slnečný utorok vám praje

Marta Krajčíová

Žiadne komentáre: